Uczulenia pokarmowe
Nieżyt
nosa, biegunki, wymioty, obrzęki krtani, objawy astmatyczne, zmiany skórne w
postaci wyprysku lub pokrzywki mogą być reakcjami alergicznymi. Problem
alergii pokarmowych dotyczy coraz większej liczby osób, zarówno dzieci, jak i
dorosłych. Poszerza się również gama substancji powodujących różnego
rodzaju uczulenia, czyli alergenów (antygenów). Organizm człowieka traktuje
je jako ciało obce, przed którym broni się wytwarzaniem przeciwciał
rozpoznawanych jako reakcje alergiczne. Reakcje alergiczne na żywność są zróżnicowane
i zależą nie tylko od rodzaju alergenu, ale również od osobniczej reakcji
organizmu na antygen.
Najczęstszym alergenem jest białko: mleka krowiego, jaja kurzego, ryb, mięsa,
soi oraz białka niektórych warzyw i owoców (głównie fasola, groszek,
pomidory, cytrusy i banany).
-
Alergia na białko
mleka krowiego dotyczy głównie dzieci i ujawnia się wtedy, gdy mleko
matki jest zastępowane lub nawet tylko uzupełniane mieszankami
sztucznymi. Główne objawy tego rodzaju alergii u niemowląt to ulewania,
wymioty, kolka brzuszna, biegunka, zmiany skórne (głównie na
policzkach, tzw. lakierowane rumieńce). Rzadziej występuje sapka, przeziębienia,
zmiany w oskrzelach.
-
Bardzo podobne
objawy występują u dzieci, karmionych mieszankami na bazie soi, które
uczuliły się na białko sojowe. U dorosłych alergia na białko soi,
zawarte w takich produktach sojowych jak sosy, mąka, mleko, kotlety,
zupy, powoduje przede wszystkim niestrawność i bóle głowy.
-
Alergia na białko
jaja kurzego występuje także po spożyciu ciasta, makaronu, majonezu.
Jaja mogą również wchodzić w skład czekolady. Uczulenia na ten rodzaj
białka jest poważnym problemem u niemowląt i małych dzieci, a
przejawiają się one przede wszystkim zmianami skórnymi. U starszych osób
łagodnieją reakcje nadwrażliwości lub całkowicie ustępują. Reakcja
alergiczna może pojawić się u osób szczególnie wrażliwych nawet po
zjedzeniu samego żółtka.
-
Niektóre
gatunki ryb mogą być przyczyną wystąpienia alergii po spożyciu mięsa
ryby, dostania się alergenów do dróg oddechowych (reakcja na zapach), a
nawet po dotknięciu talerza z rybą. Szczególnie uczula śledź,
makrela, łosoś i łupacz (zwłaszcza wędzone). Ich spożycie może wywoływać
migreny, nudności, zaburzenia perystaltyki jelit, zmiany skórne oraz
obrzęki jamy ustnej i twarzy. Osoby uczulone na ryby mogą również
uczulać mięczaki (ostrygi, małże), skorupiaki (krewetki, kraby,
homary, langusty), a także mięsa (jeśli do paszy dodawana była mączka
rybna) lub wyroby mięsne, do których dodano rybne półprodukty.
-
Do
alergogennych pokarmów należą orzechy: ziemne, włoskie, pekan,
nerkowce i olej arachidowy.
-
Uczulające
działanie wykazują sery żółte, które mogą wywołać migreny bezpośrednio
po ich spożyciu. Przyczyną tego jest amina powstająca z aminokwasu
tyrozyny zwana tyraminą, która powoduje zmiany w naczyniach krwionośnych
mózgu, prowadzące do wystąpienia napadów migreny. Najwięcej tego związku
chemicznego zawierają sery z niebieskimi żyłkami, takie jak: roqueort,
gorgonzola i cheddar, gruyere oraz parmezan.
-
Siarczany
dodawane do owoców, soków, wina, piwa, warzyw, dań ze skorupiaków i mięczaków
mogą doprowadzić do wymiotów, skurczu spastycznego oskrzeli, a nawet
objawów wstrząsu.
-
Popularny
wzmacniacz smaku - glutaminian sodu, występujący powszechnie w
mieszankach przyprawowych, zupach w proszku oraz kuchni chińskiej, może
być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia
twarzy.
-
Uczulać również
może barwnik tartrazyna stosowany do napojów, gotowych pokarmów i leków
(może powodować skurcz oskrzeli) oraz konserwanty będące pochodnymi
kwasu benzoesowego dodawane do gotowych produktów (wywołują przewlekłą
pokrzywkę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz