
naszemu zdrowiu.
Myć czy nie myć...
Na skórce owoców i warzyw mogą występować groźne drobnoustroje,
chemiczne konserwanty i pestycydy. Aby zapobiec zatruciom pokarmowym na
skutek spożycia zanieczyszczonych produktów, należy pamiętać o
odpowiednim przygotowaniu owoców i warzyw, czyli głównie o ich właściwym
myciu.
Jednak przed przystąpieniem do mycia owoców i warzyw należy pamiętać o
jednej bardzo ważnej rzeczy. A mianowicie o... dokładnym umyciu rąk.
Czynność ta zapobiega przenoszeniu się bakterii na oczyszczane produkty.
Jak myć warzywa?
Obecnie ze względu na stosowanie dużej ilości środków ochrony roślin,
nawozów i konserwantów wszystkie owoce i warzywa powinny być poddawane
myciu. Różnice tkwią jedynie w sposobie usuwania zanieczyszczeń.
I tak:
-pomidory można umyć pod bieżącą wodą. Wcześniej trzeba jednak usunąć szypułkę. Pomidory najbezpieczniej jednak sparzyć i obrać skórkę;
-ogórki należy umyć pod bieżącą wodą. Można je także dodatkowo obrać;
-sałatę należy dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą. Na liściach może bowiem znajdować się piasek, nawozy i środki ochrony roślin. Sałaty nie moczymy, ponieważ straci wiele wartości odżywczych;
-marchew, pietruszkę i seler przed obraniem warto starannie umyć szczoteczką, a po obraniu opłukać pod bieżącą wodą. Na warzywach korzennych znajdują się bowiem resztki ziemi, a ca za tym idzie także i pozostałości nawozów, środków ochrony roślin i bardzo liczne drobnoustroje (także chorobotwórcze);
-kalafior i brokuły po opłukaniu pod bieżącą wodą warto zanurzyć w zakwaszonej octem lub posolonej wodzie na około 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się wszelkich owadów i robaków;
-ziemniaki myjemy przed i po obraniu. Nie należy ich natomiast moczyć długo w wodzie, by zapobiec utracie cennych składników odżywczych. Ziemniaki gotowane w mundurkach należy starannie wyszorować szczoteczką;
-cebula i czosnek to jedyne warzywa, których nie trzeba myć.
Jak myć owoce?
Skórki owoców, niezależnie od tego czy są zjadane, czy też nie, należy
starannie umyć. A to dlatego, że gromadzą się na nich szkodliwe, a nawet
śmiertelnie groźne substancje.
Myjemy je w różny sposób w zależności od rodzaju owoców:
- śliwki, morele i brzoskwinie powinno się myć miękką szczoteczką pod
bieżącą wodą. Szczególnie dokładnie miejsca przy ogonkach, ponieważ tam
gromadzą się pestycydy, brud i kurz. Warto pamiętać, że należy także myć
suszone morele i śliwki pod bieżącą wodą;
- maliny, jeżyny są bardzo nietrwałe, dlatego należy je myć bezpośrednio
przed spożyciem, pod bardzo delikatnym strumieniem wody lub przełożone
do durszlaka zanurzać w wodzie;
- jagody musimy bardzo starannie umyć w ciepłej wodzie. Pod żadnym pozorem
nie można jeść jagód prosto z krzaka! Mogą być bowiem źródłem zakażenia
bąblowicą, śmiertelnie niebezpieczną chorobą pasożytniczą;
- truskawki najlepiej przełożyć do sita lub durszlaku i umyć pod
delikatnym strumieniem zimnej wody. Nie moczymy ich w wodzie! By
truskawki nie straciły smaku i aromatu, szypułki usuwamy dopiero po ich
umyciu;
- cytrusy przed spożyciem najlepiej sparzyć wrzątkiem. Na ich skórkach
znajdują się bowiem silne środki chemiczne, które chronią owoce przed
psuciem się podczas długiego transportu. Podczas obierania przenoszą się
one na dłonie, a stąd do wnętrza owocu;
- melony i arbuzy należy umyć w letniej wodzie;
- banany można umyć w chłodnej wodzie tuż przed ich zjedzeniem.
Bezwzględnie natomiast należy usunąć końcówki tego owocu.
Dokładne mycie usuwa chorobotwórcze drobnoustroje i wszelkie
zanieczyszczenia z powierzchni owoców i warzyw.
/Szymon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz