Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny
przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie
niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem,
molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości
i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki
jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie
skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach
dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka
jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki
promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i
profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga
poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić
do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie.
Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.
/Szymon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz